Topp

Våga och vilja lära och göra nytt!


Här går jag och Anton på kurs och jag har svårt att få till det.

Illustration: Anita Axelsson. <br>När vi väl kan något har vi ibland svårt att förstå vad det var vi tyckte var svårt när vi höll på att lära oss.

Illustration: Anita Axelsson.
När vi väl kan något har vi ibland svårt att förstå vad det var vi tyckte var svårt när vi höll på att lära oss.

 

 

 

 

 

 

 

Illustration och text: <br>Anita Axelsson. Sidan kommer från boken "Mest när det gäller!" och där kan du läsa mycket mer om hur den komfortabla zonen fungerar och hur du jobbar med den.

Illustration och text: Anita Axelsson.
Sidan kommer från boken ”Mest när det gäller!” och där kan du läsa mycket mer om hur den komfortabla zonen fungerar och hur du jobbar med den.

 

Foto: Tina Aregarn.<br>Hur vi är och vad vi gör när vi är en i grupp påvekar hela inlärningsklimatet i en grupp. Hur vill vara och göra som instruktör eller som deltagare?

Foto: Tina Aregarn.
Hur vi är och vad vi gör när vi är en i grupp påvekar hela inlärningsklimatet i en grupp. Hur vill vara och göra som instruktör eller som deltagare?

För att komma vidare i din träning och med ditt tävlande behöver du lära dig och hunden nya saker. Det skulle vara väldigt praktiskt om vi kunde studera det nya, gå och lägga oss och sedan vakna upp med den nya kunskapen. Men så fungerar det inte. Att lära sig nytt handlar om att vilja och våga ta sig an inlärningsprocessen, göra jobbet med att göra den nya kunskapen till din egen och sedan använda den.

Ändra rutten i autopiloten
I hundträning handlar det inte sällan om att vi ska ändra vårt eget kroppsminne och ändra tidigare färdigheter som vi har i autopiloten mot nya. För att klara det här behöver du öva på det nya. Inte sällan är det så att huvudet kan fatta före kroppen hur vi ska göra, men det kan ta längre tid för kroppen att lära sig att utföra det nya.

Kommer till exempel ihåg när jag skulle lära mig att göra framförbyten, så svårt jag tyckte att det var. Och speciellt det ena hållet var nästan omöjligt att få till. Till slut satte jag mig och ritade in vad jag skulle göra när hunden var på ett speciellt ställe. När jag hade benat upp det så här och övat utan hunden så tog det inte länge förrän jag kunde göra framförbyten åt båda hållen.

Efter att ha tävlat agility sedan 1994 så hade jag så klart massor av tidigare kunskap i mitt muskelminne som jag både var tvungen att först bli medveten om för att kunna ändra. Sedan några år tillbaka så har jag lagt till nya grenar, heelwork to music och freestyle, i mitt tävlande. Händer samma sak här. Jag måste öva på nya sätt att tänka och att röra mig.

Filmen är från en freestylekurs med Heather Smith i början av april 2014. Här ska jag göra en ny variant av slalom mellan benen som jag inte har gjort förut. Syns ganska tydligt hur jag kämpar för att fatta hur jag ska göra. Heather är en bra instruktör och hon förklarar och visar hur jag ska göra. Efter att ha tagit paus och provat själv utan hunden så lossnar det.

Torrkör utan hund
När jag har kurs brukar jag tipsa om att det är väldigt smart att torrköra själv utan hunden först och att undvika att övningsköra med hunden innan man själv är mer säker på vad och hur du ska göra. Då kan du koncentrera dig helt på hunden och du slipper att dra med den i din egen förvirring.

Vill du lära dig något nytt så kan du inte hoppa direkt från det du redan kan till din nya kunskap, utan du behöver ta dig igenom inlärningsprocessen. När du är mitt uppe i det nya kan det ibland kännas lite tröstlöst och det är inte ovanligt om du tvivlar på om du någonsin kommer att lära dig det nya.

Men lugn – det kommer du.

Träna på och ge inte upp så kommer det nya att sätta sig och bli inte förvånad om du längre fram tänker ”vad var det som jag tyckte var så himla svårt egentligen”.

Din komfortabla zon växer
När du ska lära dig något nytt kommer du att lämna det gamla som du känner dig trygg med. Det här är ofta något som kan kännas lite läskigt, men det är nödvändigt för att du ska komma vidare i din utveckling. Efter ett tag med det nya så har du gjort din komfortabla zon lite större.

Du kan ha flera olika komfortabla zoner till exempel kan du känna dig trygg med att visa upp det hunden kan för en kompis, men inte alls känna samma trygghet när du ska göra samma sak på tävling.

Ett knep för att göra inlärningsprocessen och våga lämna din komfortabla zon är att se det som något roligt och spännande och det som kommer att göra att du lär dig nya saker och kommer vidare med din hundträning eller ditt tävlande.

Som instruktör och deltagare

När jag har kurs så ser jag det som min uppgift att knuffa ut deltagarna från deras komfortabla zon och det samma tänker jag när jag själv går kurs. Ja, jag förväntar mig faktiskt att blir förvirrad och inte fatta allt direkt när jag går kurs.

Om jag inte skulle göra det så innehåller nog kursen inget som är helt nytt för mig. På kurs försöker jag att ta det lugnt när jag inte fattar och inte bli upprörd och irriterad vare sig på mig själv, hunden eller instruktören. Men det kan variera väldigt hur vi reagerar och agerar när vi är i en situation som är ny och ovan för oss. En del fnittrar och skojar till det, medan andra kan bli både arga och ledsna.

Om du är instruktör fundera över hur du kan göra resan genom inlärningsprocessen bekväm och så lätt som möjlig för deltagaren.

Om du är deltagare så kan du fundera över hur du vill vara på kurs. Ett tips är att vara nyfiken och öppen och att kanske tänka så här:

Någon vill säga mig något och berätta något viktigt för mig som jag inte vet eller kan än –  Vad kan det vara?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer än.

Kommentera

Happy training!