Topp

Stadga för vardag och tävling

Foto: Anita Axelsson.
Här är från när Busy gick kurs och tränade på stadga.

Här är från när Busy och jag gick på kurs hos Johanna och en av sakerna som vi jobbar med är stadga, alltså att kunna stanna kvar på ett ställe och ta det lugnt. I vardagen kan det vara livräddande att hunden kan stanna och bli kvar på en plats.

Tänker vi träning och tävling så är det också en färdighet som vi har väldigt stor nytta av. Busy är bara 5 månader och att kunna ligga på en filt kan ses som början på både agilitystarter och platsmoment. Tänker vi freestyle som Busy och jag kommer att ägna oss åt så har vi som freestyletränare väldigt stor nytta av att vi kan stanna hunden på håll och att vi kan “frysa” den i olika rörelser och positioner.

Inlärningen är inte svårare än att hunden, valpen i det här fallet, lockas upp på filten och belönas när den är den. För att stadgan ska bli stabil så kan det vara klokt att redan från början lägga in ett “frikommando” som betyder att det är okej för hunden att lämna filten. Det behöver inte vara svårare än att vi slänger iväg en godis samtidigt som vi säger ett “släppord”. Ska stadgan fungera bra så är viktigt att hunden vet skillnaden mellan att stanna och när den är klar med uppgiften.

Utan ett släppord är det svårt att få hunden att stanna kvar en längre stund och moment som till exempel platsligget i lydnaden är svårt att få till om det är hunden själv som bestämmer när momentet är klart.

 

Foto: Anita Axelsson. Busy får öva på att hålla positionen även om jag drar lite i kopplet.

Lockandet med godis och handhjälper jobbas successivt bort och när Busy är vuxen kommer hon att kunna både stanna kvar och sitt släppord på bara röstkommando.

Här har vi också börjat med stabilitet i stadgan. Jag drar lite lätt i kopplet samtidigt som jag säger “stanna”. Det här gör att hon får kämpa lite för att kunna sitta kvar och det hjälper henne att bli mer medveten om vad övningen går ut på.

Självklart blir det massor av godisar när hon klarar övningen och sitter kvar utan att resa sig. Jag släpper sedan iväg henne genom att säga mitt släppord och kasta iväg en godis. I träning och tävling så är det också en färdighet som vi har väldigt stor nytta av. Busy är bara 5 månader och att kunna ligga på en filt kan ses som början på både agilitystarter och platsmoment. Tänker vi freestyle som Busy och jag kommer att ägna oss åt så har vi som freestyletränare väldigt stor nytta av att vi kan stanna hunden på håll och att vi kan “frysa” den i olika rörelser och positioner.

Foto: Annika Hedner.
Fördelarna vid till exempel platsmomenten och hoppa ur bilen är lätta att se. I freestylen har vi nytta av stabilitet när vi till exempel vill att hunden ska buga eller sitta fint. Just dom positionerna vill vi ju ofta att hunden ska hålla en längre stund.

 

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer än.

Kommentera

Happy training!