Topp

Socialiseringsfasen och miljöträning

Valpens utvecklingsstadier kan delas in i:

Den prenatala fasen, före födseln
Den nyfödda fasen, 0-13 dagar
Övergångsfasen, 12-20 dagar
Socialiseringsfasen, 3-12 veckor

Men vi ska koncentrera oss på vad som händer från 3 till 12 veckor. Där vi som valpköpare mellan 8 och 12 veckor har världens chans att förbereda valpen för ett riktigt bra vuxenliv.

Öppna fönster
Ibland brukar socialiseringsfasen kallas för, känsliga perioder, och illustreras med ett tåg som åker fram genom landskapet. Vissa fönster på tåget kommer att vara öppna under en begränsad tid. Det som resenären inte hinner se är liksom borta, eller i alla fall svårt att få se igen. Ibland till och med omöjligt att återskapa. En missad vy är en missad vy liksom. En del fönster kan också stängas vid en viss station för att sedan aldrig öppnas igen.

Översatt till valptiden betyder det här att valpen också har olika fönster öppna och därmed är extra mottaglig, eller känslig, för olika saker under en begränsad tid. Vi kan också uttrycka det genom att säga det finns känsliga och optimala perioder under valpens utveckling. Eller på ett tredje sätt, under vissa åldrar har valpen lättare eller svårare för att lära sig saker.

Foto: Eva-Karin Grönberg.

Foto: Eva-Karin Grönberg.

Under valpens första tid sker präglingen både på hundar och människor.

Stängda fönster
Har valpen missat något helt och hållet kan det gå att hämta igen senare, men det kan behövas mycket jobb från vår sida för att kompensera det som valpen har missat. Ibland kan det också vara mycket svårt eller inte gå alls. Ett extremfall är till exempel valpar som varit uppfödda helt utan mänsklig kontakt. En sådan valp kommer troligen aldrig att acceptera och känna sig bekväm med att leva med människor. En såndan valp har inte blivit präglad på människor och ser oss som ett främmande inslag i sin tillvaro.

Jag har en kompis som importerade en 1-årig hund som hade tillbringat sitt första år i hundgård. Min kompis lyckades aldrig lära hunden att leka och den förstod inte heller vitsen med att ta godis från handen. För oss som kanske vill träna med våra hundar så är det här två saker som vi verkligen vill att hunden ska kunna, förstå och uppskatta. För den här hunden gick det heller aldrig att hämta in och den lärde sig aldrig att leka på ett bra sätt tillsammans med en människa. Till saken hör också att det var en ras som i vanliga fall har lätt att gilla både lek- och godisbelöning.

Den första tiden hos uppfödaren
Från och med att ögonen öppnas så börjar valpens förändring från nyfödd till att utveckla den för den vuxna hundens beteenden. Eftersom socialiseringsfasen börjar när valpen är hos uppfödaren så skulle jag inte kunna tänka mig att köpa en valp som till exempel varit uppfödd i ett garage. Valpar som till exempel bor i köket från det att dom är 2-3 veckor är redan från början bekanta med allt som händer i ett hem och ser det som en naturlig del av livet.

Foto: Anita Axelsson.

Foto: Anita Axelsson.

För valpar som bor mitt i familjen blir allt som händer i ett hem helt naturligt.

Tränar rörelser och lär sig känna igen andra
Vid 3-4 veckor börjar valparna visa rädslereaktioner och drar sig undan vid höga ljud eller plötsliga och snabba rörelser. Valparna springer då och gömmer sig. Vid en hotande situation är det ett smart drag att spring och gömma sig. Dom börjar leka med varandra och rörelsemönstret börjar likna den vuxna hunden. I och med att dom börjar busa med varandra så lär dom sig också att känna igen varandra. Ges dom tillfälle lär dom sig också att känna igen andra hundar, människor och andra husdjur och dom lär sig att umgås med dom på ett naturligt sätt.

Dom sociala erfarenheter som valpen gör under sina första två månader kommer att ha en stor betydelse för valpens fortsatta utveckling. Forskning (Skott och Fuller) visade att valpar som inte varit i kontakt med människor under sina första 14 veckor blev svåra att hantera med och dom gick inte heller att dressera med någon större framgång.

Foto: Anita Axelsson.

Foto: Anita Axelsson.

Att träffa andra hundar kan ge valpen bra förutsättningar för att umgås med andra hundar längre fram.

Börjar lägga ihop ett plus ett
Under den 3-12 veckan spelar alltså valpens miljö och erfarenheter en stor roll för hur den senare kommer att uppträda mot andra hundar och människor. Till exempel så börjar förmågan till associativ inlärning (att koppla ihop en händelse med en reaktion) att utvecklas under den tredje veckan. Det här är förutsättning för att valpen ska kunna utveckla sitt språk och sin kommunikationsförmåga.

Foto: Anita Axelsson.

Foto: Anita Axelsson.

Dom här valparna upptäcker att det finns både stora och små människor.

Det viktiga är inte att valparna gör massor av nya erfarenheter varje det utan det väsentliga är att det händer. Under socialiseringsfasen så lär sig valpen också att samverka och att samarbeta med andra. Det gör dom genom leken och i början behöver samarbetet med oss inte var mer komplicerat än att valpen sitter i knät en stund. När valpen är runt 7 veckor kan vi gärna börja leka med den och ta den på små utflykter. Under den här tiden börjar också tiken att lämna valparna allt längre stunder.

Foto: Anita Axelsson.

Foto: Anita Axelsson.

 7-veckors valpar ute på biltur.

Foto: Eva-Karin Grönberg.

Foto: Eva-Karin Grönberg.

Nu är det också toppen om valpen kan få komma ut och upptäcka världen på egen hand. 

Livet leker
När valparna är omkring sju veckor börjar dom busa och brottas intensivare och dom förstår inte att sylvassa valptänder gör ondare på en människa än på ett syskon. Under lekarna lär sig valparna hur hårt dom kan ta i – utan att den andra avbryter leken. När dom biter för hårt så skriker den andra i högan sky och den som biter anpassar sig efter det. Under den här viktiga perioden lär sig valparna hur man umgås med andra. Jag använder samma tillvägagångssätt och kan tjuta i högan sky när valpen biter mig hårt. För det gör dom garanterat någon gång.

Foto: Anita Axelsson.

Foto: Anita Axelsson.

I leken lär sig valparna hur hårt man kan bitas utan att den andre blir förbannad och säger ifrån.

Foto: Anita Axelsson.

Foto: Anita Axelsson.

Mamman är också med leker och visar valparna att hon är störst, starkast och mest världsvan.

Här vill jag flika in att jag har en hund (plus att jag har haft en tidigare) som har växt upp utan syskon. Båda har haft ett bra hundspråk och ingen har haft svårt att umgås med andra hundar. Gemensamt för båda var att dom växte upp med andra hundar kring sig, både äldre och yngre. Så det finns inget som säger att en ensamvalp automatiskt inte kan utveckla ett bra språk.

Foto: Anita Axelsson.

Foto: Anita Axelsson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Även en ensamvalp kan utveckla ett bra språk och lära sig umgås med andra hundar utan problem.

Känslomässig utveckling
Alla individer strävar efter en jämnvikt. Är det kallt tar vi på oss en tröja eller flyttar oss till solen. Är vi hungriga ser vi till att få något att äta. Det här är fysiska reaktioner och behov och känslomässigt fungerar det på samma sätt och vi och hundarna strävar alltid efter en balans.

Blir en hund rädd så har den flera strategier för att hantera och balansera situationen: Den kan dra sig längre bort från det som den upplever som hotande, den kan hota tillbaka eller den kan försöka minska hotet genom att sända ut aggressionsdämpande signaler.

Hur fort, och på vad, en hund reagerar på kan skilja sig mellan olika raser men också mellan olika individer inom en ras. En del rädslor är nedärvda och en del rädslor kommer från för lite eller för mycket händelse i den unga valpens liv.

En valp som har få upplevelser och erfarenheter vet inte hur den ska hantera olika situationer som dyker upp. Här gäller det förstås att presentera olika saker för valpen och vara observant på hur den reagerar. Det är sunt och till och med livsviktigt att reagera på hot och faror, men vi vill inte att valpen får panik eller blir så rädd att den mår dåligt.


Dom här valparna får höra skott (bubbelplast) i stort sett varje kväll under en vecka.


Skulle valpen reagera så undvik att förstärk obehaget genom att ömka och trösta valpen. Det är det absolut effektivaste sättet att bekräfta för en valp (eller vuxen hund) att något är farligt.

Händelserik miljö positivt
MW Fox studerade valpar som växte upp i händelserika miljöer jämfört med händelsefattiga. Valparna som varit med om allt möjligt visade sig vara mer nyfikna och undersökande än dom som kom från en händelsefattig miljö. Gruppen där det inte hade hänt så mycket visade sig var mer hämmande och rädda. Vid olika konkurrenssituationer var valparna från den händelserika miljön överlägsna dom från den fattiga miljön. Det visade sig också att den andra gruppen lärde sig långsammare och glömde fortare jämfört med den första.

Både för en sällskapshund eller en tävlingshund så kommer valpar som har haft en stimulerande tid att klara sig bättre och bli tryggare som individer, än valpar som har få upplevelser. Här är det förstås svårt att sätta ett mått på hur en händelserik kontra en händelsefattig miljö ser ut. Kanske kan vi säga att valparna ska ha fått lagom med aktiviteter utan att för den skull ha överstimulerats.

Framförallt är det viktigt att valpen presenteras för det som kommer att ingå i livet när den är vuxen, till exempel, ljud, lukter, rörelser, stora föremål, åka bil, barn, andra vuxna än uppfödaren, andra hundar än mamman och så vidare. Men även till exempel lek med människor, kloklippning, hantering och koppelträning.

Kort sagt, med fysisk och social miljöträning blir valpen och senare unghunden mer självsäker och trygg och utan samma träning blir den mer osäker och ängslig.

Vad ska din valp bli när den blir stor
Erfarenheter visar att just perioden mellan den tredje och tolfte veckan har en stor betydelse för valpens känslomässiga utveckling och det är därför det är så viktigt att valpen miljötränas i den här socialiseringsperioden. Senare har valpen inte lika lätt att se saker som naturliga på samma sätt som under den här fasen.

För egen del ser jag till att vi tiden fram till 12 veckor skaffar en stor provkarta över det som jag vet kommer att bli en stor del av vårt framtida liv tillsammans. Vi åker på utflykter och träffar människor och hundar, vi bor in oss tillsammans och valpen lär sig rutinerna hos oss. Vi pysslar med kroppsvård och jag börjar ensamhetsträna. Jag introducerar lek och vi gör miniövningar där syftet är att bygga relation och ge valpen erfarenheter, snarare än att lära den färdiga moment.

Foto: Anita Axelsson.

Foto: Anita Axelsson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Att följa med på upptåg och sitta i bur är något som jag vill att valpen tidigt ska få goda erfarenhet av.

Valpens rytm bestämmer
Jag anpassar mig efter valpens rytm och passar på att träna ett litet pass när valpen har en vakenhetsperiod. Förutom att valpen lär sig något, namnleken, inkallning, vänta, så blir det också ett litet träningspass för hjärnan. Den här aktiveringen får till effekt att valpen brukar bli mindre vild och galen. Är valpen jättebusig så kan jag med fördel slänga in lite hjärngympa av det här slaget. Fast självklart ska valpar få ha sina galna ryck. Det är också en del av deras utveckling.

Foto: Anita Axelsson.

Foto: Anita Axelsson.

Väck inte den valp som sover.

En sovande valp gör jag allt för att inte väcka. Vila och återhämtning är a och o samt att en valp som inte får vila tillräcklig ofta och länge riskerar att bli överaktiv. Det vill jag till varje pris undvika.

Och se perioden fram till 12 veckor som ett gyllene tillfälle att förbereda din hund så bra som möjligt inför vuxenlivet. Och bli inte stressad om du inte hinner med allt som du tänker dig. Det viktiga är inte att göra allt – det viktiga är att göra något!

Uppgift: Läs texten och fundera på vad din valp ska bli när den blir stor och på vilket du kan förbereda den. Skriv och diskutera i kommentarerna hur du tänker kring miljöträning.

Inga kommentarer än.

Kommentera

Happy training!