Topp

Hundar gör som andra

Foto: Patric Larsson. <br>Är du stilla så brukar hunden vara stilla.

Foto: Patric Larsson.
Är du stilla så brukar hunden vara stilla.

 

 

Foto: Anita Axelsson. <br>De flesta hundar gillar att leka jaktlekar, men Anton har kanske inte den största respekten för sin mamma.

Foto: Anita Axelsson.
De flesta hundar gillar att leka jaktlekar, men Anton har kanske inte den största respekten för sin mamma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Foto: Anita Axelsson.<br> Kanske är det inte heller helt självklart för honom vad det är för skillnad mellan en svans och mitt byxben.

Foto: Anita Axelsson.
Kanske är det inte heller helt självklart för honom vad det är för skillnad mellan en svans och mitt byxben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Anita Axelsson. <br>Står du stilla när du tränar så kommer hunden också troligen att stå stilla.

Foto: Anita Axelsson.
Står du stilla när du tränar så kommer hunden också troligen att stå stilla.

 

 

 

För oss som har haft hund ett tag så är det här helt självklart – hundar gör som andra gör. Hundar är verkliga proffs på att härma andra. När någon springer så springer man efter. Rusar en hund till dörren följer de andra med, om man har flera. Går du till ett annat rum så brukar det inte dröja längre förrän hunden också är i det rummet. Om en hund skakar eller sträcker på sig, så brukar de andra följa efter.

Hur vet en valp skillnaden på en svans och ett byxben?
För hundar är ofta jaktlekt en riktig favoritlek och ofta turas de om med att jaga varandra och skojnafsbita på varandra.

Men ibland är det inte så självklart för hunden att det är tillåtet att bita i svansen på en annan hund eller i en kampleksak, men inte i ett byxben eller en matta.

Ibland ställer det här till det till exempel när hunden träffar en person som inte är hundvan. Om personen, kanske ett barn, drar åt sig armarna, viftar med dem eller låter högt, då är det inte helt ovanligt att hunden reagerar på samma sätt som när vi leker med och blir väldigt på och intresserad av personen och hänger på av hjärtans lust.

Det här visar sig extra tydligt med barn som är hundvana och som mer eller mindre struntar i hunden. De flesta hundar brukar då vara måttligt intresserade av barnet.

Är du sprallig så blir hunden också sprallig
När du tränar med hunden kan du själv till stor del påverka hur hunden kommer att vara. Vill du att hunden ska vara sprallig, busig och engagerad under träningen, så behöver du också vara det.

Är vi coola så blir hundarna också coola. Står du mest rakt upp och ner, då kommer troligen hunden också att göra det. Ditt agerande under träningen kommer nämligen att smitta av sig på hunden.

Summa summarum – Vill du ha en hund som älskar att träna, så måste du själv älska att träna!

Och när du träffar personer som inte är hundvana så gäller det att du styr upp situationen både för den ni möter och för din hund.
Foto: Lina Pettersson. <br>Ett bra sätt att få fart på hunden är att ha fart på sig själv.

Foto: Lina Pettersson.
Ett bra sätt att få fart på hunden är att ha fart på sig själv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett svar till Hundar gör som andra

Kommentera

Happy training!