Topp

Med kommandot ”äger” du hunden

Foto: Susann Marco.
Det fiffiga med att ha muntliga kommandon är att vi kan göra andra saker med händerna än att visa hunden vad den ska göra.

 

Har på sistone funderat över det här med att sätta på muntliga kommando på det som vi lär hunden. Eller rättare sagt varför många har svårt att komma till skott med att sätta namn på det dom lär hunden.

När jag började träna i början på 90-talet då tjatades det med kommandon vare sig hunden kunde ett beteende eller inte. Och kan inte hunden ett beteende och har den dessutom inte kopplat ihop det med ett ord, ja, då är det så klart meningslöst att försöka säga till hunden vad den ska göra.

Och kanske var det det här som låg bakom nästa trend, vilken var att vi absolut inte skulle sätta på kommando förrän hunden var helt säker på vad den skulle göra och att vi dessutom var nöjda med det hunden gjorde.

För mig blev resultatet av det här att jag att ibland inte fick på några kommandon alls. Jag tränade och tränade för att det skulle bli så bra som möjligt men jag satte inga ord på det som hunden gjorde och inte blev det bättre av att någon instruktör sa ”lägg inte på kommandot förrän beteendet är så bra så att du vill tävla med det.” Och här slog perfektionisten i mig till och eftersom jag tyckte att det jag tränade alltid kunde bli bättre så lyste kommandona med sin frånvaro.

Foto: Anita Axelsson.
Att kunna styra hunden med bara rösten har många fördelar till exempel så behöver inte hunden se dig för att den ska förstå vad den ska göra.

Fördelar med att kontrollera beteenden med röstkommandon
Det fiffiga med att ha muntliga kommandon är att vi med hjälp av rösten kan få hunden att göra det vi vill att den ska göra. På kurs brukar jag på skoj säga att när vi har muntliga kommandon på det som hunden gör så ”äger” vi hunden i och med att vi med bara rösten kan få hunden att göra det vi vill.

Tänker vi freestyle, som jag just nu pysslar mest med, så är det här en stor fördel i och med att vi kan göra andra saker med våra händer i och med att vi slipper visa hunden vad vi vill att den ska göra. Hunden kan göra en sak medan vi gör en annan.

När jag har freestylekurs tycker jag att jag ofta stöter på ”problemet” att deltagarna har svårt att sluta visa och locka hunden och jag får ofta frågan ”hen står bara stilla om jag inte visar att jag har godis, hur ska jag göra för att hen ska göra tricket utan att jag behöver locka?”. Min fråga då brukar vara ”har du lagt på kommando eller vad använder du för kommando?”. Ofta får jag svaret ”nej, jag har inget kommando på det” eller ”jag vet inte vad jag ska kalla det för”.

Jag vet inte om det är det dom gamla råden om att inte tjata med kommandon och att vi inte ska lägga på kommandon förrän allt är perfekt som ligger bakom och lurar och gör att folk har svårt att komma till skott med att lägga på kommandon.

På mina trickskurser försöker jag verkligen att prata om att det är viktigt att lägga på kommandon och jag tipsar om när jag tycker att det är dags eller att jag säger att ”nu borde du redan ha lagt på kommanodo på det där”.

Minskar risken för svartjobb
Att sätta på kommandon gör också att risken att hunden ska svartjobba minskar. Med svartjobb menas att hunden gör en massa saker utan att vi har bett den att göra någon. Det kan också vara att den göra allt den kan på en gång. Har du inte satt ord på det som hunden gör då blir det svårare för dig att styra det hunden gör och vise versa när du har kommandon så kan du bestämma när hunden ska göra vad.

Det här kallas för stimuluskontroll och förutom att det är du som bestämmer vad hunden ska göra när så är det också en stor hjälp för hunden vid tricks där till exempel dina handhjälper är snarlika.

Ledtråd av agilityhindren
Jämför jag freestyle och agility så tycker jag att hunden är mer beroende av kommandon i freestylen än i agilityn. Självklart behöver hunden stöd av våra röstkommandon även i agilityn, men på ett lite annat sätt än i freestylen.

När vi tränar agility så har hunden ofta ett hinder framför nosen och om ekipaget kommer mot en tunnel och föraren inte säger något så är chansen väldigt stor att hunden springer in i tunneln. Det samma händer om vi skulle råka säga ”hopp” när vi skickar hunden mot tunneln. Chansen att hunden springer in i tunneln är mycket större än att den stannar på grund av att vi har sagt fel hindernamn. Det här gäller speciellt för nybörjarträning och klass I-banor. I dom högre klasserna kan hunden ofta inte hitta vägen utan tydlig handlingsinformation från föraren och då med hjälp av kommandon och handling som är inlärt.

I freestyle behöver hunden tydlig info
I freestylen får alltså inte hunden samma ledtrådar som den får när det finns ett hinder framför nosen på den. I freestylen blir det alltså svårare för hunden att själv förstå vilket tricken ska göra. Det har hänt mig fler än en gång att jag har sagt fel kommando och resultatet har blivit att hunden har gjort det jag har sagt inte det jag tänkte att den skulle göra. När jag har sagt fel hindernamn i agilityn så har hunden alltid tagit det hinder som jag har skickat den mot, så där har en felsägning inte automatisk lett till att hunden har gjort fel.

Förutom att lägga in röstkommandon kan vi också lära in olika handtecken eller ta hjälp av olika rekvisita för att visa hunden vad den ska göra. Tänker vi tävling så vill vi ofta att handtecknen ska vara inarbetade i koreografin och att det inte ska se ut som om vi ”bara” lockar hunden att följa vår hand.

Vill vi kunna slippa att locka hunden med våra händer så behöver vi helt enkelt sätta trick och positioner på muntliga kommandon.

För att ta den här bilden behöver hundarna kunna två kommandon ”sitt” och ”stanna kvar”.

Lägg på kommando när hunden gör ett trick eller är i en HtM-position
Att använda ett kommando som hunden inte kan är lönlöst. Hunden kommer inte att göra beteendet. Så det gamla rådet att inte tjata med ord som hunden inte kan köper jag helt. Att ett beteende måste vara klart och perfekt innan vi lägger på kommando köper jag däremot inte.

Men hur ska vi då göra om vi inte ska tjata med ord som hunden ändå inte förstår och om vi inte vill lägga in kommando på beteenden som vi inte tycker är tillräckligt bra för att vi ska vilja sätta en etikett på dom?

Eftersom jag hade en period där jag inte fick på några kommandon så gör jag nu för tiden så här. Precis när jag börjar träna en ny sak så säger jag inget kommando. Jag vill se hur hunden tar träningen och jag vill samtidigt klura ut det bästa sättet att få hunden att förstå vad jag vill att den ska göra.

Men redan efter några få träningspass börjar jag att lägga in kommandot och jag gör det medan jag fortfarande hjälper hunden och medan vi fortfarande är i början av träningen. Jag väntar väldigt sällan mer än en vecka med att lägga in kommandon på nya saker. Men det säger sig självt att många saker ta betydligt mer än en vecka att lära in till exempel mer avancerade trick eller heelworkpositioner.

Det jag gör när jag börjar lägga in kommandon är att jag ser till att säga ordet när hunden gör tricket eller när den är i en heelworkposition. Övar vi på tricket snurra så säger jag ”snurra” när hunden snurrar. Jag säger inte ordet för att starta hunden utan jag startar hunden med en godishand, en targethand eller en targetpinne.

Håller jag på att lära in en HtM-position så ser jag till att hunden är i korrekt fotposition när jag säger mitt kommando. Det här kan jag göra genom att hålla hunden på rätt ställe med hjälp av en godbit eller så skulle jag kunna ha hunden i koppel så att den är där jag vill att den ska vara.

Gemensamt för båda är att samtidigt som hunden går i positionen eller snurrar så säger jag nu det ord som jag vill att hunden ska koppla ihop med rörelsen. Och jag säger det inte en gång utan jag upprepar ordet flera gånger som hunden gör rörelsen. Jag kan så klart även slänga in ord som ”bra” och ”duktig” men ofta väntar jag tills rörelsen är klar med berömningsorden. För mig är det mycket viktigare att lägga in kommandot för rörelsen än att säga belöningsorden. Gemensamt är också att jag inte startar hunden med ett röstkommando som den ännu inte kan.

Här ser jag alltså inlärningen av kommandot som en del i träningsprocessen och något som jag vill ha in tidigt i träningen eftersom det också är något som behöver tid för att läras in.

Konsten att sluta locka
Jag får ofta frågan ”Hur ska jag göra för att slippa locka hunden med godis?”. Här är mitt svar lägg in ett muntligt kommando, sluta ha godis i handen och minska på handhjälperna. Men ska det här gå så är ju förutsättningen att vi kommer till skott och lägger in kommandon och att vi vågar tränar utan att ha godis i handen. Väldigt ofta när vi tränar så är det lätt hänt att ordningen blir att först visar hunden belöningen och sedan med hjälp av belöningen visar hunden vad vi vill att den ska göra.

Så här gör jag också ofta, men jag gör det bara några repetitioner eller ett kort tag. Jag är noga med att inte fasta i det stadiet. För hunden blir det här ungefär på samma sätt som när vi kör bil med hjälp av gps. Vi lär oss inte att hitta vägen utan gps:en och på samma sätt kan inte hunden upprepa det den har gjort utan hjälp från oss.

Minska starthjälpen
När jag börjar att lägga in kommandot så är jag noga med att jag väntar med att säga ordet tills hunden verkligen gör det jag har tänkt mig eller är i positionen. Nästa steg är att jag med hjälp av en mindre hjälp, till exempel en targethand (en tom hand, utan godbit) hjälper hunden att starta och så säger jag ordet precis när hunden börjar göra tricket. När jag har kommit hit så är det inte långt kvar innan jag kan starta hunden med hjälp av bara ordet. 

När jag har kommit hit så har hunden börjat att ”jobba” för belöningen och inte bara följer den.

Foto: Mari Borgström.
Vill du att din hund ska kunna jobba utan att du har godis i handen, så måste du träna utan att ha godis i handen och istället kunna starta och styra hunden med din röst.

Vi tar ett exempel, åtta mellan benen. När jag har kommit förbi stadiet att jag visar hunden vägen genom att ha godbitar i båda händerna så visar jag igång hunden med en tom hand. Jag håller mig också upprätt och jag gör ett så litet tecken som jag bara kan. Ju längre vi ligger kvar med väldigt stora och tydliga hjälper desto svårare blir det att plocka bort dom. Det här gäller både för oss och för hunden.

När hunden börjar att gå in mellan mina ben då säger jag kommandot för att gå i åtta kring mina ben. Jag kan sedan med hjälp av ordet få hunden att göra en sväng till, om jag vill det.

Muntliga kommandon ger självständighet och flyt
I samma takt som jag minskar på mina hjälper så får mitt muntliga kommando en större och viktigare roll. Många gånger kommer det att vara den enda ledtråden som hunden kommer att få av mig för att den ska förstå vad den ska göra.

Med muntliga kommandon kommer hunden att jobba mer självständigt och det göra ofta att både flytet och tempot i rörelserna blir höger. Mitt tips är därför att du har många fördelar av att parallellt med inlärningen av ett trick eller en HtM-position också samtidigt jobbar med att lära in kommandot för rörelsen.

 

 

 

Kommentera

Happy training!